Boek en Tijdschrift
cover_66_cover47-3.jpg

Pythagoras

Het tijdschrift Pythagoras, vernoemd naar de beroemde wiskundige, is speciaal voor de leerlingen van havo en vwo. Als doel heeft dit tijdschrift “jongeren kennis laten maken met de leuke en uitdagende kanten van wiskunde”. Het tijdschrift verschijnt zes keer per jaar, en heeft elk schooljaar een ander thema. In 2007-2008 is dit “wiskunde en kunst”. Elke uitgave wordt er dan in een hoofdartikel aandacht besteed aan een deelonderwerp, zoals muziek, of beeldende kunst.

68252720.jpg

Over sneeuwkristallen en zebrastrepen

In het meesterwerk “over sneeuwkristallen en zebrastrepen” probeert Ian Stewart er achter te komen wat voor vorm een sneeuwvlok heeft. Tijdens zijn ontdekkingstocht door de wondere wereld van de wiskunde behandelt hij de patronen in een spinnenweb, zandbanken, de strepen van een zebra en de vorm van een sneeuwvlok. Het boek bevat schitterende foto’s en duidelijke illustraties. Daarnaast leest het bijna als een roman. De nadruk ligt in dit boek sterk op patronen, de basis van de wiskunde.

Conclusie

Zowel het tijdschrift “Pythagoras” als het boek “Over sneeuwkristallen en zebrastrepen” laten de interessante kant van wiskunde zien. Beide zouden een geweldige aanvulling zijn op de bestaande wiskundemethoden. Helaas besteedt Pythagoras maar aandacht aan één onderwerp per jaar, en is Over sneeuwkristallen en zebrastrepen erg gefocust op patronen. Dit leidt er toe dat beide niet een volledig overzicht geven van de vele manieren waarop we wiskunde terugvinden in het dagelijks leven.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License