Interesses Van De Doelgroep

Internet en televisie
Jongeren besteden steeds meer vrije tijd binnenshuis. De meest opvallende vrijetijdsbestedingen daarin zijn televisie kijken en internetgebruik. Met 94% en respectievelijk 93% stonden deze vrijetijdsbestedingen in 2007 met stipt bovenaan. Zomaar wat surfen, chatten en downloaden van gratis muziek of spelletjes of andere software zijn meer specifieke bezigheden van de jeugdige internetter. Jongens gebruiken het internet voornamelijk om te gamen, onder meisjes is vooral het e-mailen populair. (Bron: Oivo). Echter blijkt wel dat het toppunt van de internethype onder jongeren alweer over is. Ook nu is voor zes van de tien jongeren internet het favoriete medium, maar ze maken er minder intensief gebruik van. Waarschijnlijk komt dit doordat ouders bewuster omgaan met het internetgebruik van hun kinderen. Er worden meer beperkingen gesteld als reactie op de publiciteit rond de veiligheid op internet. Ook is het nieuwtje van chatten er een beetje af, een activiteit die toch wel bovenaan stond bij het internetgebruik. Hierdoor gaan jongeren minder chatten en zijn ze dus minder online. (Bron: Qrius).

Op televisie kijken jongeren het liefst naar films (81%), gevolgd door muziekprogramma’s (60%) en soaps (45%) op de derde plaats. Daarna komen entertainment (35%) en sport (31%).
Met 43% voor MTV en 38% voor TMF hebben deze twee zenders de overgrote voorkeur van de middelbare scholieren als het gaat om favoriete muziekzenders. (Bron: PRH).

Specifieke voorkeuren voor tv-programma’s in 2002 zijn als volgt (in percentages):
afbeelding%201.JPG?imgmax=640
(Bron: Steunpunt re-creatief Vlaanderen)

Specifieke voorkeuren voor filmgenres in 2002 zijn als volgt (in percentages):
afbeelding%202.JPG?imgmax=640
(Bron: Steunpunt re-creatief Vlaanderen)

De top-10 van meest verkochte dvd-films in 2006 was als volgt:
afbeelding%203.JPG
(Bron: NVPI)

Muziek
Het merendeel van de jongeren beluistert meerdere keren per week muziek. De muzieksmaak van jongeren hangt sterk samen met hun etnische achtergrond, leeftijd en geslacht.
Hiphop en wereldmuziek zijn vooral populair onder allochtone jongeren, met name onder de Surinaamse/Antilliaanse groep. Ook de Turkse jongeren geven opvallend vaak aan dat zij van wereldmuziek (45%) houden. Van de Nederlandse jongeren houdt slechts 2% van deze muziekstijl. De Surinaamse/Antilliaanse (66%), en in mindere mate Marokkaanse jongeren (45%) houden relatief vaak van r&b. Daarnaast zijn soul en funk in verhouding populair onder Surinaamse/Antilliaanse jongeren. Nederlandse jongeren zijn daarentegen meer pop/rock en house/trance/dance liefhebbers. De jongeren die naar alternatieve muziek luisteren zijn ook overwegend Nederlands.
Verder heeft leeftijd invloed op de muziekvoorkeur. Onder de 12- en 13-jarigen zijn relatief veel pop/rock liefhebbers. Jongeren houden verder vaker van r&b, house/trance/dance en wereldmuziek naarmate zij ouder worden. Relatief veel jongeren van 16 jaar en ouder houden van soul en funk. Meisjes hebben een sterkere voorkeur voor mainstream/TMF/Box/MTV, wereldmuziek en r&b dan jongens. Jongens houden daarentegen een stuk vaker dan meisjes van hiphop en house/trance/dance. De jongeren die van house/trance/dance houden hebben in verhouding meer geld te besteden dan de overige jongeren. Verder kunnen er geen uitspraken worden gedaan over opleidingsniveau.

Op de vraag van wat voor soort muziek je vooral houdt werd als volgt gereageerd:
afbeelding%204.JPG
(Bron: O+S)

Sporten
Verder wordt er ook veel gesport door jongeren. Drie op de vier jongeren beoefenen een sport buiten de school. Het is echter wel zo dat deze sporten vaak in recreatief verband gespeeld worden. Jongeren zijn minder vaak lid van sportverenigingen en sporten liever op een ongeorganiseerde manier met vrienden. De belangrijkste redenen om te sporten zijn fit blijven en plezier hebben. Daarvoor hoef je niet per se lid te zijn van een sportvereniging of deel te nemen aan wedstrijden.
(Bron: Oivo, Generatie Einstein)

Uitgaan
Bij het uitgaan gaan jongeren steeds vaker liever naar eenmalige feesten en evenementen dan naar discotheken en cafés. Hoe vaak jongeren uitgaan is vaak gekoppeld aan de relatie die ze hebben met hun ouders. Jongeren die geen goede verstandhouding hebben met hun ouders gaan vaker uit, ongetwijfeld uit een soort van verzet.
(Bron: Oivo)

Gamen
Het alternatief voor uitgaan – thuisblijven – wordt door jongeren ook steeds meer gekozen. Thuis met vrienden games of videospellen spelen of een (gedownloade) film kijken is ook prima. Hieruit blijkt ook weer heel sterk het algemene beeld van jongeren van deze tijd: samen zijn en ‘echte’ vriendschappen voeren de boventoon en het gaat bovenal om plezier maken. Bijna alle jongeren geven aan wel eens een computerspel te spelen. Meer dan de helft van de jongeren (59%) zegt élke dag te spelen. Gemiddeld besteden zij hier tussen één tot meer dan tweeënhalf uur per dag aan. De jongeren houden in het bijzonder van de intense ervaringen, het avontuur, de nieuwheid en het nemen van risico’s dat in deze spellen wordt gesimuleerd. De meerderheid van de gamende jongeren zijn overigens jongens.
(Bron: Generatie Einstein, Oivo)

Wat consoles betreft was 2005 vooral het jaar van de nieuwe handhelds, de Nintendo DS en de Sony PSP. Maar ook van de eerste next generation game console van Microsoft de Xbox360. Een kleine tien procent van de jongeren gamed nu al regelmatig op deze nieuwe consoles. De Sony PSP geniet momenteel vooral onder mannen de voorkeur. De Nintendo DS is zowel populair bij de mannen als de vrouwen. Een spel als Nintendogs zal hier grote invloed op hebben gehad. De komst van de nieuwe consoles betekent echter niet dat de reeds aanwezige consoles minder worden gebruikt.
(Bron: Switch On)

De top-10 consolegames van 2005 is als volgt:
afbeelding%205.JPG?imgmax=640
(Bron: NVPI)

De top-10 PC games van 2005 is als volgt:
afbeelding%206.JPG?imgmax=640
(Bron: NVPI)

In 2007 was de populairste game The Sims, gevolgd door Zoo Tycoon (een real-time strategiespel), Fifa, Need for Speed en Runescape (een grootschalige roleplay game).
(Bron: Adfoblog)

Cultuur
Cultuur staat (nog altijd) onderaan het lijstje van vrijetijdsbestedingen. Zaken als toneel, klassieke muziek of musea hebben nauwelijks een plaats in de belevingswereld van jongeren. Ook besteden jongeren weinig tijd aan het lezen van boeken en kranten. Uitzondering hierop zijn de kranten Sp!ts en Metro.
(Bron: Oivo)

Conclusie

Het blijkt dus dat jongeren de meeste vrije tijd besteden aan televisie en internet. Op internet houden ze zich bezig met zomaar wat surfen, downloaden van (gratis) muziek, spellen en andere software en vooral chatten. Gamen wordt voornamelijk gedaan door jongens, meisjes houden zich meer bezig met e-mailen. Echter is het toppunt van de internethype alweer voorbij. Dit komt waarschijnlijk doordat ouders meer beperkingen instellen bij het internetgebruik van jongeren. Daar komt ook bij dat het nieuwe van chatten er voor jongeren intussen een beetje af is.

Op televisie gaat de voorkeur op de eerste plaats naar films, daarna muziekprogramma’s, soaps, entertainment en tot slot sport. Bij soaps zijn voornamelijk Engelse comedy’s en familiereeksen in trek. Favoriete filmgenres zijn op de eerste plaats komische films, daarna thrillers, avonturen- en actiefilms, horrorfilms en romantische films.

Het merendeel van de jongeren beluistert meerdere keren per week muziek. De muzieksmaak is hierbij afhankelijk van etnische achtergrond, leeftijd en geslacht. Waar hiphop en wereldmuziek vooral populair zijn onder allochtone jongeren, is pop/rock en house/trance/dance vooral populair onder Nederlandse jongeren. Op jonge leeftijd wordt vooral pop- en rockmuziek gewaardeerd. Naarmate jongeren ouder worden houden ze vaker van r&b, house/trance/dance en wereldmuziek.

Jongeren sporten ook graag, maar doen dit over het algemeen liever in recreatief verband dan lid te zijn van een sportvereniging. Het gaat hierbij meer om plezier hebben dan om fit te worden.

Bij het uitgaan worden festivals en eenmalige feesten steeds vaker verkozen boven een kroeg of discotheek. De frequentie van het uitgaan is meestal afhankelijk van de relatie met de ouders.

In plaats van uitgaan wordt er ook steeds meer thuisgebleven. Thuis met vrienden games of videospellen spelen of een (gedownloade) film kijken is ook prima. Bij het gamen houden jongeren (het merendeel jongens) in het bijzonder van de intense ervaringen, het avontuur, de nieuwheid en het nemen van risico’s dat in de spellen wordt gesimuleerd. In 2007 was de populairste game The Sims (een simulatiespel), gevolgd door Zoo Tycoon (een real-time strategiespel), Fifa (een sportspel), Need for Speed (een sportspel) en Runescape (een grootschalige roleplay game).

Cultuur staat (nog altijd) onderaan het lijstje van vrijetijdsbestedingen en hebben nauwelijks plaats in de belevingswereld van jongeren. Ook besteden jongeren weinig tijd aan het lezen van boeken en kranten, met uitzondering van de kranten Sp!ts en Metro.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License