Websites

Digischool.nl

Digischool.nl is een digitale school die is onderverdeeld in meerdere lokalen. Ook het wiskundelokaal is vertegenwoordigd.Deze website bevat een schat aan informatie op het gebied van wiskunde. Talloze links, heldere animaties, puzzels, uitleg etc. vormen samen een uitstekende database. “Betrouwbaarheid, bruikbaarheid en overzichtelijkheid staan hoog in het vaandel” zo prijkt op de homepage van het wiskundelokaal. Helaas is de website in de praktijk onoverzichtelijk en slecht onderhouden; op veel plaatsen zijn “dode” links te vinden.
http://www.digischool.nl

Wiskundemeisjes.nl

Wiskundemeisjes.nl is het blog van Ionica Smeets & Jeanine Daems, beide werkzaam als promovendi aan de Universiteit Leiden. Op dit blog posten ze allemaal interessante verhalen, weetjes, links, filmpjes en ga zo maar door. Een interessant blog voor de wiskundeliefhebber.
http://www.wiskundemeisjes.nl

Wisfaq.nl

Wisfaq.nl is een digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs. Op het moment van schrijven meldt de website meer dan 20.000 vragen in de database heeft staan. Daarnaast bevat de website hulpmiddelen en samenvattingen over uiteenlopende wiskundige onderwerpen. Helaas is de website erg ongebruiksvriendelijk door ingewikkelde “spelregels” en onhandige navigatie.
http://www.wisfaq.nl

Ratio.nl

Eerder hebben we het al gehad over het project Ratio. De website die bij het project hoort bevat lesmateriaal in de vorm van een soort spelletjes (applets). Het is leuk om door middel van spelletjes wiskunde te leren, mede door de directe feedback.
http://www.ratio.ru.nl

Conclusie

Deze websites zijn uitstekende naslagwerken. De vele links naar oefeningen, animaties, uitleg, mogelijkheden tot hulp vragen, allemaal erg handig. Geen van bovenstaande websites past echter binnen de visie van de opdrachtgever. Ze maken wiskunde niet sexy; ze laten de mensen niet warm worden voor het vak. Ook is het niet mogelijk om gemakkelijk ideeën uit te wisselen binnen een communitysfeer. Verder dan wiki's en Forums gaat het niet. In de tijd van Web 2.0 zou je van een technische sector als wiskunde toch meer mogen verwachten op het gebied van websites. Daarnaast wordt een groot gedeelte van de websites de das om gedaan door de lage gebruiksvriendelijkheid.


screenshotjes?

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License