Wiskunde op Internet
digischool.jpg

Digischool.nl

Digischool.nl is een digitale school die is onderverdeeld in meerdere lokalen. Ook het wiskundelokaal is vertegenwoordigd.Deze website bevat een schat aan informatie op het gebied van wiskunde. Talloze links, heldere animaties, puzzels, uitleg etc. vormen samen een uitstekende database. “Betrouwbaarheid, bruikbaarheid en overzichtelijkheid staan hoog in het vaandel” zo prijkt op de homepage van het wiskundelokaal. Helaas is de website in de praktijk onoverzichtelijk en slecht onderhouden; op veel plaatsen zijn “dode” links te vinden.

http://www.digischool.nl


wiskundemeisjes.jpg

Wiskundemeisjes.nl

Wiskundemeisjes.nl is het blog van Ionica Smeets & Jeanine Daems, beide werkzaam als promovendi aan de Universiteit Leiden. Op dit blog posten ze allemaal interessante verhalen, weetjes, links, filmpjes en ga zo maar door. Iedereen die op zoek is naar inspiratie kan hier wel een paar uurtjes doorbrengen. Een erg interessant en up-to-date blog voor de wiskundeliefhebber!

http://www.wiskundemeisjes.nl


wisfaq.jpg

Wisfaq.nl

Wisfaq.nl is een digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs. Op het moment van schrijven meldt de website meer dan 20.000 vragen in de database heeft staan. Daarnaast bevat de website hulpmiddelen en samenvattingen over uiteenlopende wiskundige onderwerpen. Helaas is de website erg ongebruiksvriendelijk door ingewikkelde “spelregels” en onhandige navigatie. Ben je gemotiveerd genoeg daar door heen te kijken, dan is er een grote kans dat je vraag wordt beantwoord op wisfaq.

http://www.wisfaq.nl


ratio.jpg

Ratio.nl

Eerder hebben we het al gehad over het project Ratio. Opvallend op de website die bij het project hoort, is het lesmateriaal dat wordt aangeleverd in de vorm van applets, wat het beste gezien kan worden als een soort flash-spelletjes.
Het is leuk om door middel van "spelletjes" wiskunde te leren, mede door de directe feedback.

http://www.ratio.ru.nl


Conclusie

Deze websites zijn uitstekende naslagwerken; aan spelletjes en databases ontbreekt het niet op het web. De vele links naar oefeningen, animaties, uitleg, mogelijkheden tot hulp vragen, allemaal erg handig. Geen van bovenstaande websites past echter binnen de visie van de opdrachtgever. Ze maken wiskunde niet sexy; ze laten de mensen niet warm worden voor het vak. Ook is het niet mogelijk om gemakkelijk ideeën uit te wisselen binnen een communitysfeer. Verder dan wiki's en Forums gaat het niet. In de tijd van Web 2.0 zou je van een technische sector als wiskunde toch meer mogen verwachten op het gebied van websites. Daarnaast wordt een groot gedeelte van de websites de das om gedaan door de lage gebruiksvriendelijkheid.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License